(Nieuwe) wagen kopen? Opgepast met de plug-in hybrides

Meer en meer ondernemers overwegen om bij de aankoop van een (nieuwe) wagen over te schakelen naar een al dan niet gedeeltelijke elektrische wagen. Dit is uiteraard ingegeven door de voordeligere fiscaliteit.

Naast de volledige elektrisch gestuurde wagen zijn er een heleboel (plugin)hybrides op de markt. Om te kunnen genieten van de voordelige fiscaliteit mag het echter niet gaan om een zogenaamde ‘fake’ hybride. Dit is een wagen met een te lichte batterijcapaciteit (< 0,5 kWh/100 kg) of een te hoge CO2 -uitstoot (> 50 g/km).

De fiscale gevolgen zijn dan ook groot. De fiscus houdt dan geen rekening met de werkelijke CO² uitstoot, maar wel met de CO² uitstoot van een ‘overeenstemmend voertuig’. Is er geen overeenstemmend voertuig, dan wordt de werkelijke CO² uitstoot vermenigvuldigd met 2,5.

Dit betekent een veel lager aftrekpercentage van de kosten en bovendien, voor de ondernemers die werken via een vennootschap, een veel hoger voordeel alle aard waarop je privé wordt belast.

De fiscus heeft onlangs zijn lijst met fakehybrides bijgewerkt: https://financien.belgium.be/sites/default/files/downloads/121-valse-hybrides-faux-hybrides-falscher-hybrid-2021-02-01.xlsx

Overweeg je de aankoop van een nieuwe wagen? Neem dan zeker eerst contact op om de fiscale gevolgen in kaart te brengen.